Ploile abundente din ultimele zile au blocat campania de recoltare în județul Covasna, însă nu au afectat culturile, spune șeful direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba, potrivit căruia agricultorii vor putea reintra pe câmp săptămâna viitoare dacă vremea se va ameliora.

„Suntem puțin rămași în urmă cu stadiul recoltării cerealelor, s-a oprit recoltarea pentru că nu se poate intra pe câmp, e umezeală și nu se poate recolta. Eu sper că dacă mai plouă 2-3 zile nu va fi nicio problemă. La recoltările cerealelor de toamnă suntem cam la 30% din totalul suprafeței, iar la rapiță undeva la 50%. La cerealelel de primăvară încă nu ne-am apucat pentru că nu s-au copt, nu erau în faza de recoltare”, ne-a precizat directorul Direcției Agricole Covasna.

Könczei Csaba spune că deocamdată nu se poate pune problema să putrezească pe câmp culturile, și că singura problemă pe care ar putea să o întâmpine agricultorii este încolțirea grâului în spic din cauza umezelii excesive.

„Despre putrezire nicicum nu se poate pune problema, singura problemă ar putea să apară dacă plouă foarte mult, să încolțească bobul în spic, dar deocamdată nici de asta nu se poate pune problema, decât dacă va ploua, să zicem, 10 zile în continuu”, a mai explicat Könczei Csaba.

Potrivit acestuia, cerealele de toamnă (orz, secară și grâu de toamnă) ocupă aproximativ 22.000 ha din suprafața terenurilor arabile; rapița aproximativ 2.500 ha, iar cerealele de primăvară aproximativ 6.000 ha.

Campania de recoltare în județul Covansa a început pe 20 iulie.

Articolul precedentMicroîntreprinderile covăsnene pot depune cereri de finanțare pentru dezvoltare
Articolul următorProgramul filmelor de la Cinema Arta Sfântu Gheorghe în perioada 2-8 august