Pe 1 septembrie, Biserica Ortodoxa face pomenirea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul.

Calendar ortodox, 1 septembrie 2022. Astăzi este o zi importantă în Biserica Ortodoxă. Pe 1 septembrie, Biserica Ortodoxa face pomenirea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul. Canonizarea sa a fost hotărâta de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane în ședința din 8-9 iulie 2008. Tot astăzi începe Anul Nou bisericesc.

Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul

Datorita Sfântului Dionisie Exiguul afirmam astăzi ca suntem în anul 2022 după Hristos. Acesta a propus numărarea anilor începând cu Întruparea Domnului. Astfel, el abandonează era lui Diocletian, și acceptă anul 753 a.u.c. ca an al Întrupării Domnului și punctul de la care începe era creștină. Chiar dacă în calculul propus de el întâlnim și o eroare, ideea în sine a fost cu revoluționara.

Calendarul stabilit de el a fost adoptat în Italia în anul 527, mai târziu în Franța și în Anglia (Sinodul de la Whitby, 664), extinzându-se cu vremea în întreaga lume creștină.

Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul s-a născut în jurul anului 470 în Sciția Mica și a intrat de tânăr în viața monahala. După finalizarea studiilor în una din școlile mănăstirești din Dobrogea, ajunge ca pelerin în Orient. Din cauza monofizismului este nevoit să meargă la Constantinopol și de aici la Roma.

Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul a lucrat sub ascultarea a zece papi, începând cu Atanasie al II-lea (496-498) și încheind în timpul pontificatului lui Vigiliu (537-555). Datorita traducerilor pe care le-a făcut din diverși scriitori și Părinți ai Bisericii creștine din Orient, cum au fost Chiril al Alexandriei, Grigorie de Nysa, etc, el a făcut cunoscută teologia răsăriteana în mediul latin. A fost și profesor la o școala din Vivarium, întemeiată de Casiodor, unde a predat Dialectica.

Al doilea mare merit care îi revine lui Dionisie cel Mic, se leagă de activitatea de traducere în latina și de colecționare a canoanelor bisericești, fixate la diferite sinoade sau concilii și care fuseseră redactate în limba greacă. Cuviosul Dionisie Exiguul a trecut la cele veșnice în Italia, la Vivarium, pe la 545-550.

Articolul precedentFurnizorii de energie din România, în impas MAJOR: printre scenariile luate în calcul se află și RAȚIONALIZAREA
Articolul următorGuvernul urmează să aprobe ordonanța privind prețul la energie pentru români, astăzi