Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat în ședința de joi inițierea demersurilor pentru cumpărarea Planului înclinat din Covasna-Comandău, aflat în prezent în patrimoniul fostei Societăți Anonime Ardelene pentru Industria Forestieră, actuala Brafor SA, care este în faliment.
Conform Raportului de cumpărare publicat pe site-ul CJ Covasna, terenurile şi construcţiile aferente aflate pe teritoriul administrativ al comunei Comandău, reprezentând fosta fabrică de cherestea și stația de Triaj Comandău, au fost evaluate împreună la 597.000 lei, fără TVA (306.000 lei valoarea construcțiilor, respectiv 291.000 lei valoarea terenului), calea ferată îngustă Covasna – Comandău, în lungime totală de 8.636 m, a fost evaluată la 177.096 lei fără TVA, iar terenul în suprafață de 15.004 mp a fost evaluat la 5.100 lei fără TVA, prețul total de cumpărare fiind de 779.196 lei fără TVA.
Autoritățile covăsnene intenţionează de mai mult timp să cumpere calea ferată forestieră din localitatea Comandău, împreună cu Planul înclinat, să le refacă şi să le introducă în circuitul turistic.
„Pentru a salva de la distrugerea totală, respectiv pentru a reabilita şi pune în funcţiune în vederea valorificării potenţialului turistic al Ansamblului Tehnic-Plan înclinat de Covasna-Comandău, s-a aprobat (…) exercitarea dreptului de preemţiune de către Judeţul Covasna prin Consiliul Judeţean Covasna pentru cumpărarea unor imobile care fac parte din monumentul istoric denumit “Ansamblul tehnic – Plan înclinat de la Covasna-Comandău”, situate în comuna Comandău”, se arată în Referatul de aprobare adoptat joi.
Proiectul ar urma să fie realizat în parteneriat cu Primăria Covasna, care și-a manifestat, de asemenea, intenția de a cumpăra mai multe imobile ce fac parte din acest ansamblul tehnic folosit pe vremuri la exploatarea lemnului.
„Consiliul ne-a dat acceptul pentru cumpărarea unor bunuri mobile și impobile, care fac parte din monumentul istoric Ansamblul tehnic – Planul înclinat de la Covasna – Comandău. Partea noastră, a Consiliului Județean, este ceea ce se se situează în localitatea Comandău, și ne-am înțeles cu Primăria Covasna ca partea din orașul Covasna să o cumpere ei. Vrem să lărgim, să punem la punct și jurudic și tehnic, să avem posibilitatea de a porni acest turism pe cale ferată cu ecartament îngust. Tehnic necesită o muncă enormă, dar până acum nu s-a clarificat juridic pentru că firma respectivă, Brafor, a fost în insolvență. Acum am ajuns în faza în care această procedură este dusă la bun sfârșit și avem drept de preemțiune la cumpărarea acestor imobile”, a declarat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.
La rândul său, Consiliul Judeţean Covasna a cumpărat de-a lungul timpului mai multe locomotive şi vagoane vechi, cu gândul de a le recondiţiona, a le expune sau repune în funcţiune, una dintre ele fiind o locomotivă Krauss, aflată pe lista obiectelor de tezaur naţional, care a fost fabricată în Germania în anul 1914. Tamás Sándor spune că instituția pe care o conduce „s-a pregătit” în ultimii ani, din doreința de a repune obiectivul în circuitul turistic, însă se pierde timp în așteptarea deciziilor de la nivel central.
„Sunt garaje, linii de cale ferată, vagoane, între timp am cumpărat și noi câte ceva, am cumpărat o locomotivă Krauss, am mai primit și din partea Ministerului Apărării, ne-am pregătit. Vrem să putem porni cel puțin o locomotiovă cu două vagoane. Am fost și în țară dar și în străinătate pe rute montane foarte frumoase, dar ca să poți să apeși butonul de pornire trebuie și tehnic să fie pus la punct. Dacă ar fi autonomie teritorială, să putem rezolva pe plan local, poate aș putea să vă fac un calendar, să urmărim și să vă spun etapele, dar depindem cu milioane de legături de cei de la București, care vedeți că dimineața deja nu mai spun ceea ce au spus seara”, a mai spus Tamás Sándor.
Suma necesară cumpărării bunurilor imobile și mobile va fi suportată din bugetul Consiliului Județean Covasna.