Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna acționează zilnic pe drumurile din județ, în scopul reducerii riscului rutier și prevenirii accidentelor de circulație.

În urma activităților desfășurate miercuri pe linia siguranței rutiere, polițiștii au depistat mai multe persoane care conduceau autovehicule deși nu dețineau permis de conducere.

La Sfântu Gheorghe a fost depistat un tânăr de 20 de ani care nu avea permis pentru nicio categorie și conducea un autovehicul neînmatriculat. Pe numele lui a fost întocmit dosar de cercetare penală.

Fără permis a fost identificat la volanul unui autoturism și un tânăr de 19 ani, pe raza localității Iarăș, dar și un alt bărbat de 31 de ani pe raza localității Herculian. Ambii sunt cercetați penal pentru conducere fără permis.

În noaptea de miercuri spre joi, un tânăr de 17 ani a fost depistat de polițiști în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Târgu Secuiesc. Din verificări a reieșit că acesta nu avea permis de conducere și, întrucât emana halenă alcoolică, a fost supus și unei testări cu etilotestul. Rezultatul a indicat că avea o alcoolemie de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pe numele lui a fost întocmit un dosar de cercetare penală pentru conducere fără permis și conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Recomandările Poliţiei

Polițiștii atrag atenția că fapta de a conduce un autovehicul pe drumurile publice, fără a deține permis de conducere, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de până la 5 ani. Pe lângă riscul de a vă alege cu un dosar penal, fiind identificați în trafic de polițiști, trebuie luat în calcul faptul că vă puneți în primejdie propria viață, dar și pe a celorlalți participanți la trafic, lipsa de cunoștințe și experiență putând constitui factori importanți generatori de accidente rutiere.

Se spune că devii șofer experimentat abia după parcurgerea câtorva sute de kilometri, iar obținerea unui permis de conducere trebuie să fie primul pas în acest sens. Aceasta înseamnă parcurgerea unor stagii de pregătire teoretică și practică, sub îndrumarea unor instructori specializați, în vederea acumulării cunoștințelor și deprinderilor necesare conducerii unui autovehicul pe drumurile publice.

Totodată, polițiștii atrag atenția că fapta persoanei care deține un autovehicul și îl încredințează, spre a fi condus, unei persoane despre care cunoaște că nu posedă permis de conducere, se sancționează cu aceeași pedeapsă ca și conducerea fără permis. Polițiștii verifică de fiecare dată și aspectele referitoare la situația autovehiculului condus, iar dacă se constată că se întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii descrise mai sus, se dispune extinderea cercetărilor.

Articolul precedentAmenzi de mii de lei în urma unor controale în domeniul silvic
Articolul următorPeste 90 de elevi covăsneni, absenţi la cea de a doua probă a Evaluării Naţionale