pesta porcină

Amenzi de aproape 10.000 lei, 143 de porci sacrificaţi, mai multe dosare penale. Acesta este bilanțul provizoriu al pestei porcine africane din județul Covasna în ultimele două săptămâni, prezentat de DSVSA Covasna.

După ce în data de 1 februarie a fost confirmat și declarat primul focar de pestă porcină africană în municipiul Sfântu Gheorghe, la câteva zile, pe 4 februarie a fost confirmat și cel de-al doilea focar în localitatea Valea Crișului.

În cele două focare au murit un număr de 3 porcine și au fost ucise preventiv, conform reglementărilor legale în vigoare, un număr total de 143 porcine. Toate animalele au fost îngropate cu respectarea normelor de protecție a mediului. Întreaga acțiune s-a desfășurat sub strictă supraveghere sanitară veterinară, în coordonarea Centrului Local de Combatere a Bolilor din județul Covasna și în strânsă colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență.

Despăgubiri în valoare totală de 54.000 de lei

Autorităţile au început evaluarea efectivelor de porcine ucise, iar la ora actuală sunt în curs de finalizare 42 de dosare de despăgubire în valoare totală de 54.000 lei, însă acțiunea va continua.

Gospodăriile afectate și perimetrul acestora au fost supuse acțiunilor de dezinfecție repetată, conform manualului operațional. Până la finele lunii martie 2019 este strict interzisă introducerea de porcine în aceste gospodării. Repopularea se poate efectua cu avizul și sub supraveghere sanitară veterinară.

În zona de protecție (3 km în jurul gospodăriilor afectate) și în zona de supraveghere (10 km în jurul gospodăriilor afectate), s-au impus o serie de restricții privind circulația animalelor, în special a porcinelor vii, dar și al produselor din carne de porc. S-a efectuat și o catagrafiere a efectivelor de porcine.

Cinci amenzi în valoare toatlă de aproape 10.000 de lei

De la declararea bolii au fost aplicate 5 amenzi contravenționale în valoare totală de aproape 10.000 lei.

Au fost confiscate, eutanasiate și incineraţi un număr de 38 grăsuni, ca urmare a comerțului ilicit și fără respectarea condițiilor sanitare veterinare legale.

În data de 18 februarie 2019, DSVSA Covasna a fost notificat de DSVSA Bacău asupra unui comerț ilicit de porcine, realizat de o persoană din comuna Turia, în urma căruia a fost diagnosticată pesta porcină africană în localitatea Oituz, județul Bacău. DSVSA și IPJ Covasna au început imediat anchetarea cazului.

Cazurile au fost înaintate către organele de poliție în vederea demarării procedurii de urmărire penală.

Menționăm că de la începutul anului au fost examinați 11 mistreți împușcați cu ocazia partidelor de vânătoare, toate analizele fiind negative pentru pesta porcină africană.

Apel către populaţie

DSVSA Covasna reia solicitările către crescătorii de porcine să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii (formularul verde F1). Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală, precum și autorităţilor sanitare veterinare județene. Aceste aspecte sunt valabile inclusiv pentru efectivele de mistreți, unde gestionarii fondurilor de vânătoare și vânătorii organizați în grupuri de vânătoare au aceste obligații. Aruncarea cadavrele de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate sub supravegherea strictă a DSVSA, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

DSVSA Covasna solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

Articolul precedentPeste 170 de persoane angajate în ianuarie prin intermediul AJOFM Covasna
Articolul următorCei mai buni operatori din turism, premiați în cadrul primei gale „Visit Covasna”