Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Boroșneu Mare au fost sesizaţi prin 112 de către o persoană cu privire la faptul că unchiul acesteia a fost atacat de un urs.
În urma deplasării la fața locului și a investigațiilor efectuate s-a stabilit că un bărbat de 26 ani, în timp ce se afla la domiciliu, a auzit câinii lătrând, a ieșit din locuință, moment în care a observat în spatele acesteia o ursoaică însoțită de 3 pui. Împreună cu alți vecini a încercat să alunge urșii, dar la o distanță de circa 30 m în spatele locuinței acesta a fost atacat de ursoaică.
Victima a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanță și transportată la Spitalul Judeţean Covasna, secția UPU pentru acordarea de îngrijiri medicale.
Întâlnirile cu urşii sunt din ce în ce mai dese, mai ales în judeţele Harghita, Covasna şi Vrancea.
Senatul a votat: Liber la vânătoare de urși
Urşii ar putea fi vânaţi la liber! Potrivit unui proiect care a trecut, miercuri, de Senat, aceste animale săbatice nu vor mai fi o specie protejată şi vor putea fi împuşcate fără restricţii în anumite perioade. Activiştii susţin că proiectul încalcă normele europene.
Activiştii susţin că impactul ar fi mare. Suntem ţara cu cea mai mare populaţie de urşi din Europa, dar este recunoscut la toate nivelurile că cifrele nu reflectă tocmai realitatea. Ar fi între 6 şi 7 mii de exemplare, doar că nu avem metode ştiiţifice pentru a fi siguri că e o cifră reală şi cum ursul nu are paşaport să treacă dintr-un fond cinegetic în altul, mai mulţi vânători pot număra aelaşi exemplar.
În prezent, urşii sunt specie protejată şi sunt vânaţi numai prin ordin de ministru, la o cotă de intervenţie, când animalele sunt agresive sau reprezintă un pericol. Dacă se da liber la vânătoare. de la o cifră de 3-4 urşi, pe an, ar putea fi ucise sute, poate mii de exemplare. Asta ar modifica genetic specia, spun ecologiştii, pentru că ar fi vânate doar exemplarele mari, pentru trofee. Mai mult, ar opri înmulţirea lor nu doar prin împuşcarea adultului, dar şi a ursoaicelor gestante.
Totuşi, modificrile nu sunt definitive, mai trebuie să treacă prin Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Abia apoi, dacă se votează pozitiv, vor fi puse în aplicare. Între timp, ecologiştii vor să sesizeze Comisia Europeană.