Asociația Salvatore din Sfântu Gheorghe a demarat un nou program, dedicat vârstnicilor, copiilor și familiilor, gândit pentru a răspunde prin diferite forme ale voluntariatului nevoilor comunității, locuitorilor din localitățile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna și Baraolt și pentru a veni în ajutorul celor aflați în dificultate.
În prima etapă, derulată în perioada iunie-iulie 2019, programul a beneficiat de finanțare nerambursabilă din partea Consiliului Județean Covasna, iar până în decembrie 2020 acesta va continua prin aportul propriu al Asociației.
„Din păcate în zilele noastre mai există copii abandonați, sau care au unul sau ambii părinți decedați, și care trăiesc în spitale sau orfelinate. Există copii sau bătrâni bolnavi și neajutorați, uitați de rude, și care trăiesc în aziluri, dar și familii cu venituri mici (…) Au fost implementate diferite programe specifice vâsnicilor, copiilor, familiei și în domeniul sănătății. În această primă etapă au participat un număr de 70 de voluntari care au avut deschiderea de a oferi un ajutor substanțial unui număr de 35 de vârsnici. În cadrul activităților specifice, au fost cuprinși peste 450 de copii, au fost ajutate peste 55 de familii cu alimente de bază, iar în domeniul sănătății peste 2.800 de persoane au beneficiat de consultații constând în măsurarea tensiunii, glicemiei, colesterolului, trigliceridelor, acidului uric, saturației de oxigen și pulsului”, au transmis reprezentanții Asociației Salvatore.
Potrivit acestora, în cadrul programului „Sunt voluntar pentru tine!”, persoanele vârstnice beneficiază de ajutor pentru efectuarea cumpărăturilor, menaj, programări la medicii de familie sau specialiști, și plimbări cu voluntarii, iar pentru copii vor fi organizate activități specifice (1 Iunie, porți deschise), activități pentru prevenirea unor posibile accidente, derulate în grădinițe și școli, în cadrul cărora copiilor li se vor prezenta informații referitoare la modul în care trebuie acționeze în cazul unor evenimente neprevăzute/catastrofe naturale.
De asemenea, cu sprijinul comunității vor fi colectate alimente de bază și îmbrăcăminte; vor fi derulate activități specifice în perioadele caniculare sau geroase (ajutorarea oamenilor străzii); iar în domeniul sănătății vor fi organizate și desfășurate conferințe pe teme medicale (prevenirea îmbolnăvirii, consum de droguri/țigări/alcool), acordarea primului ajutor și activități specifice copiilor cu dizabilități.