Şcolile şi grădiniţele din Sfântu Gheorghe au participat în acest an şcolar la un nou concurs de colectare de hârtii şi cartoane, desfăşurat în cele două semestre.

Organizat de Tega S.A., Eco Sepsi, ADI SIMD şi Eco Bihor, concursul a fost unul de mare succes, în total fiind colectate 89.571,3 kg de deşeuri, adică echivalentul a aproape 5 camioane.

Împărţite pe semestre, rezultatele ne arată un total de 39.654,3 kg colectate în prima jumătate a anului şcolar, iar în partea a doua cantitatea totală a fost mult mai mare, de 49.917 kg.

Pentru fiecare kilogram colectat, Eco Bihor acordă 0,2 lei fiecărei clase / grupe care a strâns deşeuri, suma totală plătită astfel fiind de 17.903,46 lei. Sumele vor putea fi folosite de fiecare clasă după propriile dorinţe: excursii, dotări etc.

„Considerăm importantă educația tinerilor încă din școală”

Directorul Tega, Máthé László, spune că pentru tineri colectarea selectivă trebuie să fie un lucru obişnuit.

Conform cerințelor UE asumate în tratatul de aderare, până în anul 2020 România trebuie să ajungă la nivelul de 50% deșeuri selective din volumul total. În ultimii ani am muncit pentru a atinge acest scop, aici incluzând și școlile, și locurile de muncă și evident și locuinţele noastre proprii. Pe de altă parte, considerăm importantă educația tinerilor încă din școală, în sensul că pentru ei colectarea selectivă trebuie să fie un lucru obișnuit. Considerăm că aceste concursuri ne ajută în formarea unei astfel de mentalități”, spune Máthé László.

Clasament pe şcoli şi clase

În ceea ce priveşte rezultatele pe unităţi de învăţământ, lider detaşat este Colegiul Naţional „Székely Mikó”, care depăşeşte clar ceilalţi „concurenţi”, ajungând în cele două semestre la 36.704 kg de deşeuri colectate. Locul 2 este ocupat de Liceul „Mikes Kelemen” cu 20.505,5 kg, iar locul 3 de Grădiniţa Gulliver cu 5.094,7 kg.

În semestrul al doilea, premianţii pe clase sunt clasa IA de la Colegiul Naţional „Székely Mikó” – 11.016 kg, Clasa IB tot de la Colegiul Naţional „Székely Mikó” – 4.964 kg, şi clasa VB de la Liceul „Mikes Kelemen” – 2.980 kg.

În total au participat la acest concurs 17 instituţii de învăţământ, cu un număr total de 92 de clase şi grupe, adică aproximativ 3.000 de copii şi părinţi, toţi contribuind ca aceste deşeuri din hârtie şi carton să nu ajungă în deşeurile mixte, contribuind astfel la protejarea naturii, dar aducând şi un plus financiar în bugetul celor implicaţi.

Alte premii au fost acordate de ADI SIMD, containere pentru interior şi exterior, dar şi premii în bani: locul 1 în valoare de 3.000 de lei, locul 2 în valoare de 2.000 lei, locul 3 în valoare de 1.000 lei.

De asemenea, ECO Sepsi a acordat premii constând în excursii şi bani, locul 1 în valoare de 3.000 de lei, locul 2 în valoare de 2.000 lei, locul 3 în valoare de 1.000 lei.

Articolul precedentAproape 20 de tone de margarină şi unt expirate, donaţie pentru Biserica penticostală din localitatea covăsneană Vâlcele
Articolul următorContinuă lucrările de modernizare a străzilor din Sfântu Gheorghe