Spitalele au nevoie urgentă de sânge iar Centrul Județean de Transfuzii Sanguine Covasna nu mai face față numărul ridicat de solicitări din ultima perioadă, spune directorul instituției, dr. Andy Rosin, care ne-a precizat că față de aceeași perioadă a anului trecut cererea unităților medicale aproape că s-a dublat.

Reprezentanții Centrului au lansat miercuri, în mediul online, un apel prin care transmit că este nevoie urgentă de donatori din toate grupele sanguine (0, A, B, AB).

„Din anumite motive pe care nu am cum să le identific, spitalele, în special Spitalul Județean de Urgență, dar și altele au mult mai multe cereri de sânge. Față de aceeași perioadă din anul trecut cererea este aproape dublă. Probabil că au planificate mai multe operații”, ne-a spus directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Covasna, dr. Andy Rosin.

Potrivit acestuia, pentru a putea fi satisfăcută cererea spitalelor, ar fi nevoie ca numărul donatorilor care trec zilnic pragul Centrului să crească cu 10 sau 15 persoane.

El a mai precizat că sunt așteptați donatorii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, care au cel puțin 60 kg, nu suferă de boli cronice și nu au luat medicamente în ultimele două săptămâni. Înainte de a dona sânge, aceștia trebuie să consume un mic dejun sănătos, multe lichide și să nu bea alcool cu 48 de ore înainte.

„Numărul donatorilor ar trebui să crească măcar cu 10-15 persoane pe zi ca să putem satisface această cerere (…) Să vină, analizele le facem noi. Să fie în principiu sănătoși, să nu urmeze un tratament cronic și nici măcar unul acut, să nu vină în timpul unui episod de viroză respiratorie în tratament. Să mănânce zdravăn, dar fără grăsimi precum untul, untura sau slănina, iar în seara și dimineața dinaintea donării să fie bine hidratați. Să bea minimum 1-1,5 l de lichide dimineața, dar fără alcool, deci pot bea ceai, cafea, suc, apă, supă, lapte, orice lichid”, a mai spus dr. Andy Rosin.

Pe pagina de Facebook a Centrului, potențialii donatori au la dispoziție și un chestionar pe care îl pot descărca și completa în prealabil.

Aceștia se pot prezenta de luni până vineri, între orele 08:00-11:00, la sediul din Sfântu Gheorghe, str. Bánki Donát nr.15.

Fiecare donator va beneficia de un set de analize gratuite (VSH, hemoleucogramă, biochimie, test de sifilis, de hepatită B/ C, HIV și HTLV), dar și de tichete de masă în valoare de 67 lei.

Articolul precedentMinistrul de Interne vrea să schimbe numele Poliției Române
Articolul următor„Cumpără cu un produs în plus” – Amplă campanie pentru ajutorarea familiilor nevoiașe din județul Covasna