Secția de Neurologie Pediatrică a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe are în dotare, începând de săptămâna aceasta, un nou aparat medical de înaltă performanță, care va ajuta la diagnosticarea sindroamelor epileptice, și nu numai. Doar la Bucureşti şi Timişoara mai există astfel de sisteme EEG tip Holter care ajută la diagnosticarea sindroamelor epileptice.

Sistemul EEG tip Holter portabil a fost achiziționat și predat sub formă de donaţie unității medicale în cursul zilei de miercuri, de către dl. Puskás Bálint-Zoltán, cavaler al Ordinului de Malta.

„Serviciul de Ajutor Maltez are o atenție deosebită față de copii. Știam că acest holter EEG permite examinări deosebite, așa că din toamna anului trecut am demarat o acțiune de strângere de fonduri. Este greu să strângi 10.000 de euro, dar până la urmă am reușit din diferite surse să adunăm suma necesară pentru a ajuta în special copiii bolnavi. Ne bucurăm că Sfântu Gheorghe are acest aparat. Am citit și am aflat foarte multe lucruri bune despre secția de Neurologie Pediatrică a Spitalului Județean și ne dorim ca această donație să ajute la îmbunătățirea examinărilor medicale, să ajungem să avem copii mai sănătoși”, a spus reprezentantul Serviciului de Ajutor Maltez, dl. Puskás Bálint-Zoltán.  

Tehnologia permite înregistrarea electroencefalogramelor pe o perioadă mai lungă (până la 48 de ore), așa încât datele colectate pot asigura o evaluare precisă a micilor pacienți suspecți de epilepsie.

Este un pas extrem de important, dat fiind faptul că în cazul sugarilor, de exemplu, monitorizările EEG de veghe (în timpul somnului) sunt esențiale pentru diagnosticarea epilepsiei la această vârstă. În plus, aparatul digital oferă posibilitatea de diagnosticare a copiilor care suportă cu dificultate mediul spitalicesc, respectiv a celor cu tulburări din spectrul autist. În cazul lor, holterul poate fi folosit la domiciliu, înregistrarea fiind stocată pe un stick de memorie, care ulterior este descărcat în baza de date a secției și analizat de medicul curant.

„De 6-7 ani visăm și în sfârșit ni s-a îndeplinit dorința! Mi s-a părut o țintă greu de atins, pentru că un aparat de acest gen costă peste 10.000 de euro. Le mulțumim Cavalerilor de Malta și domnului Puskás pentru acest sprijin fără de care cred că ar mai fi durat cel puțin 5 ani până să achiziționăm acest aparat. Este vorba despre un mic monitor care se montează pe copil și înregistrează eventualele crize epileptice. Cel mic nu mai trebuie să stea într-un singur loc, așa cum se întâmplă în cazul video EEG-ului fix pe care îl avem, și care nu îi permite să se miște din pat. Înregistrarea poate dura până la 48 de ore, iar pentru un copil este în mod clar mai comod, pentru că mănâncă, se plimbă, nu se simte încorsetat. Până în prezent am lucrat cu un aparat semi-portabil, de dimensiuni relativ mici, care poate fi transportat într-o geantă de laptop – cu acela mergem prin spital, la Pediatrie, la ATI; și mai avem un video EEG mare, care este fix, nu poate fi mutat”, explică șefa secției de Neurologie Pediatrică, medicul primar neurolog pediatru dr. Ioana Dumitru.

Imagine

Imagine

Soluția oferă copilului monitorizat autonomie totală în timpul înregistrării datelor și îi permite să participe la activităţile zilnice obişnuite, comparativ cu echipamentele video EEG care nu permit mobilitatea.

„Investigația este foarte sigură, holterul înregistrează activitatea electrică cerebrală şi nu emite radiații, nu are impact asupra organismului, aşadar monitorizarea poate fi făcută de câte ori este nevoie. Este un mare avantaj pentru noi să avem acest aparat, care ne va fi de folos și în alte patologii, nu doar pentru depistarea crizelor epileptice. Aplicabilitatea lui în patologia neuro-psihiatrică este fără limite. Se pot observa eventuale modificări, spasme vasculare, poate fi observată o eventuală leziune, până să se ajungă la imagistică, pentru că în cazul copiilor mici de 1-2 ani, care nu prea stau la RMN și e nevoie să fie sedaţi e mai simplu să te orientezi cu un EEG. Poți începe intervenția mult mai devreme, câștigi timp şi altfel se face partea de recuperare și reintegrare socială”, explică medicul specialist.

Holterul EEG va putea fi folosit de personalul medical al secţiei de Neurologie Pediatrică pe toţi pacienţii, indiferent de vârstă, iar investigaţia este lipsită de costuri pentru părinții micilor pacienți. Medicul specialist Ioana Dumitru a explicat că cel mai tânăr pacient care a fost supus monitorizării EEG a avut doar 3 zile de la naştere.

„Suntem recunoscători pentru generoasa donație, care cu siguranță va simplifica mult procesul de diagnosticare, şi nu doar în patologia neuro-psihiatrică. Așa cum am spus și cu alte ocazii, lucrăm în permanență la îmbunătățirea serviciilor pe care spitalul nostru le oferă. Un rol important în acest proces l-a avut şi echipa de la Neurologie și Psihiatrie Infantilă care a fost o punte de legătură între spital şi reprezentanţii Ordinului Cavalerilor de Malta. Acestora din urmă le mulţumim pentru generozitatea şi altruismul de care încă o dată au dat dovadă”, a spus managerul spitalului, András-Nagy Róbert.

În evidenţele secţiei de Neurologie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe se află în prezent aproximativ 300 de copii cu diferite forme de epilepsie, lunar fiind depistate aproximativ 5-6 cazuri noi. 

În lumea medicală sunt cunoscute aproape 200 de forme de epilepsie, iar în 60% dintre cazuri, după un tratament care poate dura între 2 şi 5 ani în funcţie de evoluţie şi răspunsul organismului, pacienţii sunt declaraţi complet vindecaţi. 

În România, astfel de aparate medicale se găsesc în municipiul București, în Timișoara, iar începând de săptămâna aceasta şi la Sfântu Gheorghe.

 

Articolul precedentRadiografia premierilor României: Guvernul ultimilor 30 de ani – Culisele statului paralel, ora 18:00
Articolul următor6 paturi de Terapie Intensivă au fost donate Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe