Apa care curge la robinet în localitățile Mereni, Vârghiş și Turia conține E.coli, iar specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna au decoperit stafilococi și  chiar streptococi fecali.

Rezultatele analizelor efectuate de la începutul acestui an şi până în prezent la probele de apă potabilă în sistem centralizat din mediul rural au indicat neconformități la parametrii de Bacterii coliforme și Enterococi în cazul localităților Aita Medie, Mereni, Micfalău, Turia și Vârghiș.

Într-un răspuns la solicitarea noastră, reprezentanții DSP Covasna ne-au comunicat că odată ce sunt constatate depăşiri ai indicatorilor de potabilitate, sunt anunțați operatorul sau aparţinătorul sistemului de apă potabilă dar și Serviciul public de control în sănătate publică din cadrul DSP Covasna, iar în funcţie de riscurile pentru populaţie, sunt aplicate avertismente sau amenzi şi se solicită remedierea deficienţilor în timpul cel mai scurt posibil, prin dezinfectarea şi igienizarea rezervoarelor şi a reţelelor de apă potabilă.

Conform datelor DSP Covasna, la Aita Medie seturile de analize realizate de la începutul anului au indicat valori de 18/100 ml în cazul Bacteriilor coliforme; și de 3,5/100 ml pentru Enterococi (Streptococi fecali). La Turia, analizele au indicat o concentrație de 100/100 ml pentru parametrii E. Coli; 6,5/100 ml pentru Enterococi și de 92,5/100 ml la Bacterii coliforme; iar analizele efectuate la Căpeni au indicat valori de peste 2.044 ori mai mari decât cele admise în cazul Nitraților (102.235 mg/1 față de valoarea maximă admisă de 50 mg/1)

În localitatea Vârghiș, apa potabilă testată a indicat, printre altele, valori de 140/100ml în cazul Bacteriilor coliforme; dar și streptococi fecali (8/100 ml). În toate aceste cazuri, valoarea admisă este 0/100 ml.

„Bolile produse de microbi şi de alţi agenţi infecţioşi care ajung la om prin intermediul apei, cum ar fi Bacteriile coliforme, E. coli şi Enterococi, prezintă un risc crescut pentru sănătatea populaţiei. Calitatea apei potabile trebuie să fie respectată conform legislaţiei în vigoare, care prevede valoarea admisă pentru fiecare parametru în parte”, ne-a explicat medicul specialist al DSP Covasna, Alina Bârzan.

Aceasta a mai precizat că în ceea ce privește analizele probelor de apă potabilă prelevate în mediul urban, toate rezultatele sunt corespunzătoare, mai puţin cele prelevate din oraşul Baraolt, unde sunt depăşiri frecvente la parametrii de turbiditate şi aluminiu, şi uneori şi la parametrii microbiologici.

 

Articolul precedent100% TU DECIZI! Ionel Arsene, Revelion cu Dragnea și Irina. Ascensiunea meteorică a baronului de Neamț
Articolul următorDoar doi pacienți Covid-19 mai suunt internați la Sfântu Gheorghe