În prag de epidemie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna va suplimenta numărul dozelor de vaccin antigripal gratuit. La sfârșitul săptămânii trecute Ministerul Sănătății a trimis către toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară adrese prin care le solicita listele cu necesarul la nivelul fiecărui județ.

Numărul infecțiilor respiratorii a crescut cu 38% în județul Covasna, în ultimele zile fiind înregistrate cu aproape 1.000 de cazuri mai mult față de cele din săptămâna precedentă. O ușoară creștere se observă și în cazul pneumoniilor, numărul acestora ajungând la 625, față de 539 câte erau înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna spun că aceste creșteri nu sunt îngrijorătoare încă

„Nu putem spune că este ceva exagerat, pentru că dacă ne uităm la cifrele din anii precedenți, suntem cam la același nivel. În afară de bărbatul de 20 de ani confirmat acum două săptămâni, cu gripă nu am mai avut cazuri înregistrate în ultimele 5 zile lucrătoare. Am solicitat suplimentarea cu 500 de doze, în perioada următoare le vom primi. Din păcate, Ministerul Sănătății nu ne-a comunicat și când vor fi livrate. La nivel național sunt 96.000 de doze care nu au fost utilizate, s-ar putea să fie o redistribuire între județe și atunci merge repede. Noi mai avem în jur de 300 de doze la medicii de familie, dar sunt unele cabinete unde nu mai există deloc, sunt altele unde mai există una-două doze”, a explicat reprezentantul DSP Covasna, din cadrul Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, Igyártó Gabriella.

De campania gratuită de imunizare antigripală a Ministerului Sănătății beneficiază persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoanele cu vârste peste 65 de ani, cele cu boli cronice, respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, dar și femeile însărcinate.

Vaccinul antigripal este cel mai sigur mod prin care ne putem proteja de o eventuală îmbolnăvire, însă, pe lângă imunizare, epidemiologii ne recomandă să respectăm cu strictețe regulile de igienă personală, și anume să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun, să folosim batistele atunci când strănutăm sau tușim, să evităm pe cât posibil zonele aglomerate și să nu trimitem copiii bolnavi la școală.

De la începutul anului și până în prezent bilanțul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 20.

Articolul precedentSepsi OSK joacă în deplasare prima etapă din 2019
Articolul următorFundația Comunitară Covasna a reinvestit în comunitate peste 200.000 lei în 2018