Spitalul Județean de Urgență „dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe continuă campania de informare a cetăţenilor pe diferite teme legate de sănătate, „Bine de știut!”, demarată în urmă cu ceva timp în mediul online.

Într-o postare pe Facebook, reprezentanții Spitalului Județean ne spun care sunt cele 10 alimente care  ar trebui întotdeauna spălate înainte de a fi puse pe masă și consumate crude sau gătite.

  1. Avocado

Deși folosim partea interioară, înainte să îl tăiați sau decoajați, este bine să îl spălați, astfel încât să nu rămână nimic „periculos” pe el, mai ales că sunt șanse destul de mari să nu fiți primii care l-ați atins înainte să ajungeți cu el acasă…

  1. Cereale

De obicei consumăm cereale fierte, dar specialiștii spun că acestea ar trebui întâi clătite cu apă rece, astfel se elimină murdăria și germenii.

  1. Pepenele

Surprinzător sau nu, coaja de pepene este o amenințare serioasă. Poate fi infectată cu Salmonella sau alte bacterii, care pot ajunge de pe lama cuțitului pe miezul fructului.

  1. Conținutul conservelor

Merită să fim atenți și la conserve. De exemplu, fasolea este deseori păstrată în apă cu sare (de multe ori în exces), pe care o putem înlătura ușor prin clătirea boabelor înainte de a le folosi.

  1. Moluște(midii) și creveți

Partea lor comestibilă este ascunsă sub cochilie. Cu toate acestea, ar trebui spălați înainte de a fi gătiți, deoarece pot rămâne urme de nisip sau alte impurități care ulterior vor ajunge în mâncare.

  1. Fructe și legume

Indiferent dacă le consumați crude sau gătite, legumele și fructele ar trebui spălate. În cele mai multe cazuri, apa simplă de la robinet este suficientă pentru a elimina orice contaminare.

  1. Pătrunjelul, mărarul sau alte verdețuri

Pot fi folosite în salate, supe și tocănițe, dar este important să le clătim bine cu apă, apoi să le ștergem înainte de a le folosi.

  1. Salata

Înainte de a le folosi, frunzele de salată trebuie spălate bine. După spălare, lăsați puțin frunzele  să se usuce.

  1. Ciupercile

Ciupercile sunt ca bureții, astfel încât absorb totul, inclusiv murdăria. Puneți-le la înmuiat întrun bol mai mare cu apă, apoi frecați-le bine. Vei fi surprinși câtă murdărie au.

  1. Prazul

Și cu acestă legumă putem introduce nisip și alte impurități în mâncare. Prazul trebuie clătit bine în jet de apă, iar rădăcina înlăturată.

Spalăți-vă bine și pe mâini!

Degeaba curățați bine fiecare produs sau obiect alimentar înainte de a-l găti dacă nu vă spălați și pe mâini. Specialiștii recomandă să ne spălăm bine cu apă caldă și săpun din abundență, timp îndelungat.

Articolul precedentMedici din străinătate, interesați să lucreze la Spitalul Județean de Urgență Sfântu Gheorghe
Articolul următorCod galben de vânt puternic în mai multe județe din țară