Cu ocazia Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, cu sprijinul Casei Írisz din Sfântu Gheorghe, organizează pentru prima dată în județul Covasna o bursă a locurilor de muncă dedicată persoanelor cu dizabilități.

Evenimentul va avea loc în data de 3 decembrie, la sediul Centrului de Formare a Adulţilor din Sfântu Gheorghe, str. Daliei nr. 1, bloc 12, sc. E, parter, începând cu ora 11:00, și potrivit conducerii AJOFM Covasna, reprezintă „un test” al pieței covăsnene, urmând ca în viitor, dacă angajatorii din localitățile limitrofe și-ar arăta interesul să încadreze în muncă persoane cu dizabilități, astfel de burse să mai fie organizate.

„Persoanele cu dizabilități, indiferent de gradul sau tipul de handicap, pot fi încadrate în câmpul muncii, conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap. În conformitate cu prevederile art. 75 din Legea 448/2006, persoanele cu handicap au dreptul să li se creeze toate condiţiile pentru a-şi alege şi exercita profesia, meseria sau ocupaţia, pentru a dobândi şi menţine un loc de muncă, precum şi pentru a promova profesional”, a transmis directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Munca poate fi o terapie pentru persoanele cu dizabilități

Potrivit acestuia, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total al angajaților.

„Sub 50 de angajați această obligativitate nu există, dar poate fi onorată. Există și posibilitatea ca angajatorii să beneficieze de stimulente. Casa Irisz este unul dintre promotorii acestei activități, a desfășurat și desfășoară activități de prestare de servicii prin angajații proprii, persoane cu dizabilități, care sunt implicate în curățenia spațiilor verzi, întreținere, agricultură, horticultură, creșterea animalelor. E un exemplu de bună practică. Am dori să invităm alături de potențialii angajatori, obligați sau nu în funcție de numărul de angajați, să vină și să vadă chiar și prezentări din partea organizațiilor, persoanelor cu dizabilități, și ce pot ele să facă. Până nu cunosc capacitatea acestor persoane și modul în care se implică, poate că decizia de a angaja rămâne doar la latitudinea fiecăruia de a face un bine, de a fi un bun creștin. Nu asta ne dorim, ci vrem să desfășurăm o activitate în care aceste persoane sunt angajate nu din milă, ci pentru că în mod real pot fi implicate în activitățile corespunzătoare ocupației, cunoștințelor profesionale  pe care le au, ținând cont de dizabilitățile pe care le au”, a explicat Kelemen Tibor.

Suntem în situația în care orice persoană care este capabilă să lucreze este foarte importantă pentru noi

Directorul AJOFM Covasna a mai precizat că un angajator care încadrează în muncă persoane cu dizabilități și face dovada că, potrivit legii, nu avea această obligație, sau că a depășit procentul de persoane cu dizabilități pe care era obligat să le încadreze în muncă, beneficiază de subvenții în valoare de 2.250 de lei pentru fiecare dintre aceste persoane. Perioada de acordare a subvenției în cazul persoanelor cu dizabilități este de 12 luni, iar pentru cele care au absolvit și o formă de învățământ superior, subvenția se acordă pe o perioadă de 18 luni.

„Suntem în situația în care orice persoană care este capabilă să lucreze este foarte importantă pentru noi, deci nu ne permitem să pierdem din aceste persoane, pentru că printre ele sunt și informaticieni. La poștă este o doamnă care are statut de persoană cu handicap și e un foarte bun informatician, dar sunt și altele care pot și doresc să lucreze”, a mai declarat Kelemen Tibor.

Pentru o promovare cât mai eficientă a locurilor de muncă de care dispun, angajatorii sunt rugaţi să transmită la AJOFM Covasna oferta locurilor de muncă vacante, la adresa de e-mail [email protected], sau prin fax la numărul: 0267 312 157.

Articolul precedentPeste 50 de evenimente de Ziua Naţională a României în judeţul Covasna
Articolul următorAproape 300 de covăsneni au fost încadrați în muncă în luna octombrie