În zilele de 24 și 25 februarie 2021, polițiștii din cadrul I.P.J. Covasna – Biroul de Analiză și  Prevenire a Criminalității au desfășurat o serie de activități cu caracter prevenitiv împreună cu elevii de clasa  a VIII-a din cadrul unei școli din municipiul Sfântu Gheorghe.

Temele abordate în cadrul activităților au fost bullying-ul și cyber-bullying-ul.

În contextul pandemiei de COVID-19 și a perioadei în care desfășurarea cursurilor s-a efectuat în mediul online, crescând timpul petrecut în fața ecranului, responsabilizarea copiilor în ceea ce privește modul în care se pot apăra de cyberbullying este esențială.

Utilizând masiv conturile de socializare, cu un control parental diminuat, precum și experimentând în această perioadă o mulțime de aplicații/jocuri, elevii se pot expune involuntar la o serie de pericole ascunse.

În acest sens, polițiștii le-au prezentat elevilor materiale power point, pliante și broșuri având ca teme cyber-bullying-ul și bullying-ul, participând, totodată, în discuții cu elevii.

Totodată, elevii au vizionat materiale video tematice în care erau prezentate metodele de autoprotecție avute la îndemână pentru a fi în siguranță în mediul online.

Polițiștii au făcut recomandarea de a schimba frecvent (3 luni conform recomandărilor făcute de Google) parolele la adresele de mail, utilizarea autentificării în 2 pași, de a nu posta date cu caracter personal – număr de telefon, adresa unde locuiesc ori școala la care învață, dar și acordarea unei atenții deosebite la comentaiile pe care le fac în mediul online.

De asemenea au fost prezentate și metode de protejare a conturilor de socializare, selectarea atentă a prietenilor pe pagina de socializare, eliminarea din listă a persoanelor pe care nu le cunosc și a celor care fac comentarii nepotrivite, adresează jigniri etc., precum și alte sfaturi despre cum se pot proteja în mediul on-line.

La activitați au participat 60 de elevi și 3 cadre didactice, astfel de activități vor fi organizate frecvent în toate școlile, chiar și on-line.

Cyber-bullying-ul (hărțuirea în mediul virtual) este termenul folosit pentru definirea diverselor forme de abuz psihologic pe internet (hărțuire, amenințare, intimidare, adresare de injurii, transmiterea de mesaje obscene sau chiar șantaj).

Pentru a vă proteja împotriva acestor fapte, polițiștii fac următoarele recomandări:

Pentru copii și adolescenți:  

– Nu oferiți persoanelor cunoscute pe internet informaţii personale, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învăţați; dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunțați-vă imediat părinţii.

– Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le cunoaşteţi în realitate. Nu acceptați niciodată să vă întâlniti direct cu o persoană pe care ați cunoscut-o pe internet.

-Nu folosiți telefonul personal pentru a suna persoane pe care le-ați cunoscut pe internet.

– Manifestaţi atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionaţi accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni.

– Dacă cineva vă face să vă simţiți inconfortabil pe Internet, puteți oricând să renunţați la comunicarea cu acea persoană.

– Cereți ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care aveți încredere, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi.

Pentru părinți:

Nimic nu poate înlocui o discuție onestă cu copilul dumneavoastră:

– Stabiliţi reguli clare când vine vorba de folosirea calculatorului, tabletei şi a telefonului de către copii. Vorbiţi cu cei mici despre pericolele care pot exista pe internet şi care îi pot afecta atât în viaţa online, cât şi în cea offline.

– Instalaţi computer-ul într-o cameră accesibilă tuturor membrilor familiei, nu în camera copiilor.

– Stabiliţi cu ei timpul pe care îl pot petrece în reţea şi nu consideraţi calculatorul ca un fel de „baby-sitter”.

– Instalaţi pe calculatorul copiilor programe-filtru care nu permit accesarea unor site-uri periculoase.

– Sfătuiți-vă copiii să nu răspundă la mesaje spam, la hărţuiri de tip cyber-bullying

sau mesaje cu conţinut obscen sau agresiv și să vă informeze deîndată dacă au primit astfel de mesaje pentru a-i putea proteja.

– În eventualitatea creării unor profiluri pe reţele sociale, ajutaţi-i să îşi seteze opţiunile de securitate. Educați-vă copiii să restricţioneze numărul de informaţii publicate online şi să nu accepte prietenia virtuală a unor oameni pe care nu îi cunosc şi în viaţa de zi cu zi.

– Menționăm că este foarte important ca profilele de pe rețelele de socializare ale copiilor dumneavoastră să fie create în prezența părinților. În acest sens, este necesar să vă asigurați că la crearea profilului se va introduce vârsta reală a utilizatorului astfel, prin algoritme specifice, platforma online va afișa conținut potrivit vârstei utilizatorului.

 

Sursa: Realitatea de Covasna

Articolul precedentBilanț coronavirus 25 februarie: 3.923 de cazuri noi, 81 de decese
Articolul următorAproape 200 de persoane angajate prin intermediul AJOFM Covasna