Clădirea principală a Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe va fi destinată doar pacienților testați pozitiv pentru coronavirus, iar în cea pentru Boli Infecțioase vor fi tratați pacienții suspecți, a anunțat, vineri, managerul instituției.

De asemenea, Compartimentul Pneumologie va fi mutat în secția de Boli infecțioase, iar între cele două clădiri va fi creat un bloc separat pentru pacienții care nu sunt infectați sau suspecți de coronavirus, unde vor funcționa, printre altele, Neurologia, Cardiologia, Ortopedia, Nefrologia și vor fi tratate cazurile chirurgicale.

„Am decis să alocăm două clădiri: clădirea principală va fi în primă fază destinată doar pacienților confirmați coronavirus, având în vedere că în clădirea aceasta este și Terapia Intensivă, iar clădirea de Boli infectioase va fi destinată pacienților suspecți de coronavirus. Aici vom muta Pneumologia, care va avea printre alte atribuții și supravegherea cazurilor suspecte, virozele respiratorii sau cazuri cu simptomatologie suspectă. Între cele două clădiri va fi creat un bloc separat pentru persoane non-COVID și non-suspecte COVID. În zona asta vor fi patologiile medicale, adică Neurologie, Cardiologie, Nefrologie și tot ce ține de Interne. Vom avea un bloc operator separat pentru cazurile chirurgicale, Chirurgia se va muta în clădirea aceasta, respectiv Ortopedia va fi în locul unde în momentul de față este ORL-ul, tot cu un bloc operator separat. Pentru rezolvarea cazurilor urgente non-COVID și non-suspecte COVID va fi amplasat acest bloc în clădirea de Boli interne, clădirea veche a spitalului”, a explicat managerul spitalului, András Nagy-Róbert.

Potrivit acestuia, vor fi create două spații separate pentru imagistică, unde vor funcționa computerul tomograf și Radiologia, cu acces separat, pentru a nu pune în pericol pacienții care nu sunt suspecți sau confirmați cu noul coronavirus. Și Pediatria urmează să fie mutată în această clădire, iar Urgențele vor rămâne, deocamdată, în clădirea centrală, urmând să fie separate cazurile suspecte și confirmate COVID-19 de celelalte urgențe.

„În această formă putem separa, pe parte de imagistică, iar imagistica va fi mai aproape pentru cazurile COVID, fiind în această clădire, în clădirea principală, adică CT respectiv Radiologie. Pentru pacienții non-COVID va fi acces la un CT de urgență și la rezonanță magnetică. Aceste două blocuri vor fi total separate, ca să nu se intersecteze și să nu se contamineze unul cu celălalt. Inclusiv Pediatria urmează să fie mutată în această clădire, Urgențele vor funcționa în continuare în clădirea centrală, iar în perioada următoare încercăm să realizăm două circuite separate pentru urgențe: COVID și non-COVID. Traijul funcționează în continuare, ce este legat de transferul pacientelor cu patologie Obstetrică – Ginecologie rămâne valabil, cu precizarea că în măsura în care la Târgu Secuiesc se decide, sau cazurile sunt mai complicate, acestea vor fi transferate la Brașov. Fiind un centru mai mare, la Brașov au un bloc operator separat pentru persoane suspecte sau posibil infectate coronavirus”, a mai explicat András Nagy-Róbert.

Acesta a explicat că spitalul se pregătește „pentru ce este mai rău”, astfel că a fost suplimentat numărul paturilor destinate îngrijirii pacienților cu virusul COVID-19, de la 100, la 350.

„Ne pregătim pentru ce este mai rău, de aceea am luat decizia să suplimentăm numărul de paturi (…) Vedem scenariile din alte țări, vedem sitemul cum reacționează la aceste situații și  am considerat că trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău. Colegii mei lucrează la dublarea capacității de stocare a oxigenului. Până acum am avut un stocator, și vom aduce un al doilea ca să avem siguranța că este în regulă”, a mai spus managerul.

Secțiile Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie şi Blocul de naşteri sunt în carantină de duminică, după confirmarea primului caz de COVID-19 în rândul personalului medical, iar joi, secția de Terapie Intensivă a fost plasată în carantină împreună după ce unul dintre pacienți a fost confirmat cu noul coronavirus.

Articolul precedentCoronavirus, Scenariul 4: Cele mai DURE măsuri luate în România în ultimii 30 de ani!
Articolul următorPersonalul medical din Spitalul Județean de Urgență, izolat la ATI, ar putea beneficia de cazare gratuită la Arcuș