În perioada 7-12 martie 2019, la nivelul județului Covasna au fost organizate şi executate ample acţiuni în sistem integrat, în scopul prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul silvic.

În aceste activități au fost angrenați polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna, dar și organe silvice din cadrul Gărzii Forestiere Covasna/Brașov și de la Ocoalele Silvice Brețcu și Tălișoara.

Activitățile au fost efectuate pe două paliere, respectiv: au fost verificate autovehiculele de transport material lemnos, fiind efectuate comparații între cantitățile de lemn transportate efectiv și cele înscrise în documentele legale de însoțire a mărfii, dar s-au făcut verificări și asupra materialului lemnos existent în depozitul unei societăți cu punct de lucru pe raza județului.

În perioada 8 – 9 martie a.c. oamenii legii au verificat 25 de autovehicule de transport material lemnos, la 18 dintre acestea fiind constatate nereguli, respectiv diferențe de lemn în plus sau în minus față de datele înscrise în documentele legale.

26 de amenzi

În urma constatării acestor aspecte au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale transportatorilor și 8 sancțiuni societăților emitente ale documentelor de transport, pentru diferențele existente între cantitățile transportate și cele înscrise în documentele legale.

Totodată, în urma verificărilor efectuate la punctul de lucru al unei societăți, s-a stabilit că în perioada octombrie 2018 – martie 2019 societatea ar fi recepționat 859,1 mc de lemn rotund, rășinoase, ca diferență în plus față de materialul înscris în avizele de însoțire și cel măsurat în realitate, la recepție. Materialul lemnos a fost identificat, depozitat, în incinta unității, reprezentanții acesteia punând la dispoziție organelor de control și documente referitoare la transporturile recepționate în urma cărora au rezultat aceste diferențe.

Unitatea la care au fost efectuate verificări a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 10.000 de lei, iar cantitatea de 859,1 mc de material lemnos a fost ridicată în vederea confiscării.

În cadrul acestei acțiuni, care a însemnat ample controale efectuate pe raza întregului județ, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 100.000 de lei și au fost confiscați, în total, 921,85 mc de material lemnos, valoarea acestuia fiind estimată la circa 313.000 de lei. Lemnul confiscat a fost predat către Ocolul Silvic Privat Zagon, pentru valorificare.

Polițiștii vor continua să acționeze pentru protejarea fondului forestier și dispunerea măsurilor legale atunci când sunt constatate fapte de încălcare a legislației în domeniul silvic.

Articolul precedentTrei elevi din județul Covasna, eliminați de la simularea Evaluării Naționale
Articolul următorNoi containere pentru sticle la Sfântu Gheorghe