În școlile din județul Covasna peste 90% din elevii claselor a VIII – a, respectiv a XII-a /a XIII-a și-au exprimat opțiunea de a participa la pregătirile desfășurate în perioada 2-12 iunie 2020 în vederea susținerii examenului de evaluare națională și bacalaureat.

Cei 1878 de elevi participanți din clasa a VIII – a din cei 2033 existenți în școlile covăsnene (92%) vor fi pregătiți în această perioadă de 320 de profesori. Cursurile se vor desfășura față în față în 70 de unități școlare cu clase a VIII-a, respectiv on-line în două școli (Școala Gimnazială „Avram Iancu ”Covasna și Colegiul Național „Mihai Viteazul” Sf. Gheorghe). În 36 de școli cu clase a VIII- a intenția de participare a elevilor este de 100%.

În ceea ce privește elevii din clasele terminale de liceu/zi, din cei 1100 elevi înscriși în 48 de clase, în clasa a XII- a/ zi, 835 elevi vor participa la pregătirea față în față, iar 185 de elevi exclusiv on – line ( Colegiul Național „Mihai Viteazul” Sf. Gheorghe și Colegiul Național „Székely Mikó” Sf. Gheorghe). Astfel, 94 % din elevii înscriși în clasa a XII-a /zi se vor pregăti pentru examenul de bacalaureat sub coordonarea a 175 de profesori. În 5 licee se va desfășura simultan pregătirea pentru clasa a VIII – a și a XII – a.

Prin urmare, în perioada 2- 12 iunie 2020, în 80 de unități de învățământ gimnazial și liceal se vor desfășura activități de pregătire pentru examenele naționale de evaluare națională și bacalaureat. Elevii claselor a VIII-a de la secţia română vor avea două ore de pregătire (Română şi/sau Matematică) zilnic, iar cei de la secţia maghiară trei ore de studiu pe zi (Română, Matematică şi Maghiară), în vreme ce elevii claselor a XII-a vor beneficia de trei ore de pregătire pe zi la secţia română şi de patru ore la secţia maghiară.

Pentru derularea acestor ore de studiu față în față, școlile s-au pregătit prin respectarea Ordinului comun al Ministerului Educației și Cercetării și al Ministerului Sănătății (OcMEC-MS) nr. 4267/841/2020. La nivelul fiecărei școli a fost elaborată o procedură specifică pentru stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în unitatea de învățământ (conform art. 14 din OcMEC-MS). Conform procedurilor speciale, adaptate situaţiei generată de pandemia COVID-19 elaborate de şcoli, în funcţie de specificul fiecăreia, la intrarea în unitatea de învăţământ elevii vor fi preluaţi de o persoană desemnată de conducerea şcolii. Fiecărui elev i se va lua temperatura şi i se va oferi masca de unică folosinţă, pe care o va purta pe întreaga durată a cursurilor. Elevii vor fi conduşi, apoi, pe traseul de intrare către clase. DSP Covasna, Primăria Municipiului Sf. Gheorghe și ISJ Covasna în colaborare cu directorii din Municipiul Sf. Gheorghe au asigurat câte un cadru medical pentru fiecare unitate de învățământ în care se vor desfășura pregătiri.

În școli au fost distribuite 44.000 de măști prin Consiliul Județean Covasna, donație primită din partea guvernului Ungariei. Se așteaptă primirea celor 130.000 de măști din partea MEC. Școlile au achiziționat termometre, precum și toate materialele prevăzute de ordinul comun: covorașe dezinfectante, dispensere cu dezinfectant, săpun, substanțe biocide pentru dezinfecție etc.

Sălile de curs au fost amenajate astfel încât să se respecte distanţarea de „doi metri în faţă, doi metri în spate, doi metri la dreapta şi doi metri la stânga” între fiecare dintre elevi, stabilită prin ultimul Ordin emis de ministrul Educaţiei.

Pregătirile se vor desfășura conform unui orar întocmit de fiecare școală, pauzele între orele de pregătire fiind stabilite astfel încât să se evite formarea unor grupuri mari de elevi. Aceștia vor fi supravegheați și în pauze de către persoane desemnate prin procedura specifică, astfel încât să se respecte distanțarea.

Pentru ca toți elevii să fie antrenaţi în activitatea de pregătire a susţinerii examenelor naţionale, cadrele didactice vor transmite materiale elevilor care nu pot participa la cursuri (și nu sunt în situație de abandon sau repetenție). Inspectoratul Școlar Județean Harghita în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna a realizat un suport pentru pregătirea elevilor din clasa a VIII-a la Evaluarea Națională 2020. Materialul, integral sau parțial, poate fi distribuit în formă printată. Materialul cuprinde sinteza conținuturilor la cele trei discipline de examen, partea teoretică fiind însoțită de exerciții și aplicații practice. Cele două volume ale acestui suport se regăsesc pe site-ul ISJ Covasna la „Resurse on-line”.

Inspectoratul Școlar Județean Covasna va monitoriza activitatea și în perioada 2-12 iunie. Este prioritară asigurarea condițiilor prevăzute de legislația în vigoare privind siguranța elevilor și a cadrelor didactice pentru care este nevoie de o colaborare permanenă a tuturor factorilor implicați.

Condițiile prevăzute de Ordinului comun al Ministerului Educației și Cercetării și al Ministerului Sănătății (OcMEC-MS) nr. 4267/841/2020 vor fi aplicate și în perioada desfășurării examenelor naționale.

Elevii din clasele terminale din învățământul liceal încheie cursurile în data de 29 mai 2020, iar cei din clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.

În ceea ce privește organizare examenelor naționale, în județul Covasna examenul de Evaluare Națională pentru elevii de clasa a VIII- a se va desfășura în 53 de centre de examen, iar examenul de Bacalaureat în17 licee. Nu au fost semnalate probleme privind lipsa infrastructurii necesare desfășurării acestor examene.

Calendarul examenului de evaluare națională pentru elevii de clasa a VIII-a:

2 – 5 iunie înscrierea candidaților

15 iunie proba scrisă la Limba și literatura română

17 iunie proba scrisă la Matematică

18 iunie proba scrisă la Limba și literatura maternă

22 iunie afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

22- 23 iunie depunerea contestațiilor

23- 26 iunie soluționarea contestațiilor

27 iunie afișarea rezultatelor finale

Calendarul examenului de bacalaureat:

3 – 10 iunie Înscrierea candidaților

11 – 17 iunie Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

22 iunie Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

23 iunie Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

24 iunie Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

25 iunie Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

30 iunie Afișarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00

30 iunie Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00

1 iulie Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00

1 – 4 iulie Rezolvarea contestațiilor

5 iulie Afișarea rezultatelor finale

Articolul precedentNiciun caz nou de Covid-19 în ultimele 4 zile. Covasna rămâne cu 230 persoane confirmate de la începutul pandemiei
Articolul următor100% TU DECIZI! Dan Barna, avere pe cârca celor oropsiți. Cum s-a îmbogățit șeful USR din fonduri europene