În județul Covasna vor funcționa opt centre de vaccinare astfel încât cea de a II-a etapă a campaniei de vaccinare să se desfășoare fără probleme. În etapa a II-a pot solicita vaccinarea anti-Covid-19 persoanele care au vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, respectiv lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

La nivel județean, până miercuri dimineața 731 de angajați din domeniile sănătății și social – sistem public și privat – au primit vaccinul, ne-a informat directorul DSP Covasna, Ágoston László, subliniind că prima etapă a campaniei se desfășoară până la 1 februarie a.c. Etapa a II-a începe din 15 ianuarie și vizează populația cu grad ridicat de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

În județul Covasna aproximativ 30% dintre angajații sistemelor de sănătate și social au cerut să fie vaccinați. Experiența arată că oamenii au aşteptat să vadă eventualele efecte adverse, și pentru că reacțiile sunt bune, în continuu sosesc cererile privind vaccinarea” – a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, relatând că în perioada pandemiei angajații și rezidenții din sistemul social au fost testaţi săptămânal, respectiv de două ori pe lună. „În centrele noastre rezidențiale au fost făcute în total 7.731 de teste Covid-19. Până azi, 6 colegi din Tg. Secuiesc au primit vaccinul, au fost solicitate aproape 50. Am încredere că tot mai mulți vor cere vaccinul, pentru că numai așa putem să combatem această pandemie” – a subliniat președintele CJ Covasna. În etapa a II-a vor fi vaccinate și persoanele vârstnice, iar din cei 80 de beneficiari ai Căminului pentru Persoane Vârstnice din Hăghig, 53 au solicitat vaccinul împotriva Covid-19.

Pentru etapa a doua a campaniei de imunizare, la Sfântu Gheorghe, Covasna și Întorsura Buzăului vor funcționa câte două centre de vaccinare, iar în Târgu Secuiesc și Baraolt câte unul, conform deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna. Centrele din municipiul Sfântu Gheorghe sunt amenajate pe Str. Daliei, nr. 1 (fosta creșă) și clădirea ștrandului municipal. La Întorsura Buzăului, un centru amenajat este în Căminul Cultural Brădet, iar celălalt este deja funcțional în  spitalul din Întorsura Buzăului, care este secție externă a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna.

La Covasna, un centru va fi la Casa Orășenească de Cultură, str. 1 Decembrie 1918, nr. 10, iar al doilea rămâne la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna, care se menține şi în etapa a II-a. Centrul de vaccinare de la Târgu Secuiesc este amenajat în Sala Polivalentă „Kicsid Gabor” din Str. Stadionului. Locația centrului de vaccinare de la Baraolt este sala de sport din strada Kossuth Lajos. La nevoie, în reședința de județ este pregătită și Sala sporturilor din str. Vânătorilor, unde se poate amenaja și al treilea centru.

Centrul de vaccinare din Tg. Secuiesc este complet pregătit, a menționat primarul municipiului, Bokor Tibor. „În lipsa bugetului, nu a fost ușor să găsim fonduri pentru a achiziționa echipamentul necesar, dar am reușit să identificăm sursele financiare și deja totul este amenajat, centrul de vaccinare este echipat conform prevederilor legale. Mai mult, am renovat și partea de clădire unde se va desfășura această activitate” – a precizat edilul. Centrul de vaccinare deservește și populația zonei din jurul orașului.

Conform primelor estimări, se așteaptă ca în această etapă, în județul Covasna să solicite vaccinul anti-Covid în jur de 2500-3000 de persoane. Programările se vor putea face începând din 15 ianuarie, ora 15:00, pe site-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro sau la numărul de telefon: 021 414 44 67, dar și prin intermediul medicilor de familii, lucru recomandat pentru pacienții cu boli cronice.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

Sursa: Realitatea de Covasna