2.397 de persoane au acordat 6.323 de voturi pentru inițiativele înscrise în Com’ON Sfântu Gheorghe. În urma votului, 31 de inițiative primesc maxim 2.500 de lei pentru implementare.

„Ne bucurăm foarte mult că am avut atât de multe inițiative înscrise în prima ediție și acestea au fost votate cu un număr atât de mare de voturi. Este evident că tinerii din Sfântu Gheorghe doresc să se implice în viața orașului, sunt plini de idei bune și inițiative, iar locuitorii orașului sprijină implementarea acestora prin vot” – spune Balázsi-Pál Ágnes, director executiv al Grupului PONT, organizația care derulează procesul participativ de tineret Com’ON Sfântu Gheorghe.

Inițiativele clasate pe primele locuri sunt foarte diverse. Inițiativa care a primit cele mai mult voturi este denumită Compass și „are scopul să formeze în rândul tinerilor o idee corectă și amplă despre viitor, care să arate posibilitățile oferite de orașul nostru și să reducă probabilitatea de a alege un viitor în străinătate”. Pe locul doi s-a clasat o inițiativă care dorește să creeze un spațiu comunitar și programe de socializare pentru persoanele fără adăpost. „Dans pentru toată familia” vizează familiile din Sfântu Gheorghe prin dansat împreună, iar inițiativa „Să creștem copii sănătoși” dorește să conștientizeze importanța alimentației sănătoase și a mișcării încă de la o vârstă fragedă în toate persoanele care cresc copii. Inițiativa „Spune nu pungii de plastic” dorește să ofere alternative prietenoase cu mediul, prin campanii de informare și prin împărțirea unor sacoșe de pânză.

Primarul Antal Árpád: „Sunt convins că aceste proiecte vor aduce un plus valoare pentru municipiul Sfântu Gheorghe”

„În primul rând faptul că au fost atât de multe iniţiative înscrise demonstrează faptul că a fost o idee bună, mă bucur foarte mult că am lansat acest tip de proiect în Sfântu Gheorghe şi mă bucură faptul că sunt foarte mulţi tineri care doresc să facă ceva pentru acest oraş. Tocmai de aceea consider că şi în anii următori Consiliul Local va trebui să continue acest tip de activitate şi sunt convins că aceste proiecte vor aduce un plus valoare pentru municipiul Sfântu Gheorghe, pentru comunitatea locală şi vor face din acest oraş un oraş mai frumos şi mai performant”, a declarat şi primarul Antal Árpád.

În urma votului, în total 31 de inițiative primesc maxim 2.500 de lei pentru implementare. Ordinea poate fi consultată aici: https://comonsepsi.ro/noutati/rezultat.

În procesul participativ de tineret Com’ON Sfântu Gheorghe au fost așteptaţi tineri de 14-35 de ani în grupuri informale, astfel ne-am dorit să ne adresăm și tinerilor care nu sunt neapărat membrii unor organizații formale. Scopul nostru a fost să oferim spațiu creativității, ideilor tinerilor, unor inițiative prin care ei și comunitățile lor se implică în mod direct în viața orașului.

Bugetare participativă

Com’ON Sfântu Gheorghe este bazat pe principiile bugetării participative, care implică în mod direct locuitorii unui oraș în dialogul și decizia de cheltuirea optimă a unei părți din bugetul orașului. Locuitorii au votat inițiativele tinerilor, astfel exprimându-și dorința ca inițiativele pe care le-au votat să fie implementate.

În program au fost înscrise 62 de inițiative dintre care, după verificare tehnică, au rămas în concurs 57 de inițiative. Persoanele care trăiesc, lucrează, studiază în Sfântu Gheorghe sau provin de aici au putut vota cu profilul de Facebook maxim 10 inițiative.

Proiectul se leagă în mod direct de programul tematic Anul Elevilor din Sfântu Gheorghe.

Com’ON Sfântu Gheorghe este derulat de Grupul PONT în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Proiectul este finanțat de către Fondul Bethlen Gábor Alap.

Articolul precedentPrimăria Sfântu Gheorghe caută cea mai frumoasă zonă rezidențială din oraş
Articolul următorAutospecială nouă pentru Secţia de Pompieri Târgu Secuiesc