Proiectul pentru realizarea Parcului Memorial al Evreilor din fostul judeţ Trei Scaune, demarat în urmă cu mai mulți ani de supraviețuitorii Holocaustului, cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe, se apropie de final.
Președintele obștii evreiești, Herman Rosner, ne-a declarat că proiectul a ajuns în etapa finală, fiind deja demarată procedura de săpare a fundației celor 52 de pietre funerare dedicate memoriei celor 52 de copii din localitate care au fost uciși în urmă cu 75 de ani în lagărul nazist de la Auschwitz.
Acestea vor veni în completarea Zidului memorial din capela cimitirului evreiesc dezvelit la împlinirea a 65 de ani de la Holocaust, obeliscului memorial şi a celor 52 de arbuşti plantați în amintirea celor 611 evrei ucişi în timpul Holocaustului.
„Suntem în etapa finală, cea de a 3-a a proiectului parcului memorial al Holocaustului. S-a început săparea fundației pietrelor funerare și teoretic ar trebui să fie gata anul acesta. Cu etapa asta completăm și finalizăm Parcul Memorial care cuprinde în capela cimitirului Zidul memorial al Holocaustului cu cele 611 de nume ale evreilor din județul Trei Scaune, uciși la Holocaust, obeliscul memorial dedicat celor 52 copii, iar acum, alături celor 52 de arbuști care simbolizează câte un nume de copil, reușim să facem și pietre memoriale cu numele lor (…) Materia primă pentru aceste pietre se aduce din import, din China, pentru că e cel mai ieftin. Sperăm ca anul acesta să finalizăm proiectul și am vrea ca anul viitor, când se vor împlini 76 de ani de la deportarea evreilor, să ținem în preajma datei de 3-5 mai ceremonialul de comemorare”, ne-a declarat Herman Rosner.
Potrivit acestuia, „ultima provocare” în cadrul proiectului va fi aflarea zilelor de naștere ale celor 52 de copii cu vârste de până în 13 ani care au pierit în lagărele naziste între anii 1944-1945, iar odată finalizat, parcul va reprezenta „un spațiu de educație și de memorie colectivă”.
„Cine va merge în acest parc memorial va vedea în partea stângă cimitirul și pietrele funerare ale multor familii de evrei, sunt trecute numele celor care au pierit. Ideea pe care am dorit să o subliniem prin modul în care este conceput Parcul Memorial, această răsfirare care aduce puțin cu Menorah, candelabrul cu șapte brațe care este unul dintre cele mai vechi simboluri ale poporului evreu, această împrăștiere a copiilor pe imaș să fie o trimitere la faptul că deși au fost uciși, spiritele lor dăinuie precum stelele. Memoria lor ar trebui să fie un prilej de educație”, ne-a explicat Herman Rosner.
El a mai precizat că ideea realizării unui Parc Memorial al Evreilor din fostul județ Trei Scaune, uciși în lagărul de la Auschwitz, îi aparține unuia dintre supraviețuitorii Holocaustului, ing. Feder Zoltan, care și-a dedicat 15 ani din viață pentru a scrie despre istoria evreilor din această zonă.
Proiectul Parcului Memorial este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Local Sfântu Gheorghe, din donaţii externe şi al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
Foto: leolam-jewish-heritage-foundation.blogspot.com