Pe parcursul sfârșitului de săptămână, polițiștii covăsneni au depistat 5 persoane care au condus autovehicule pe drumurile publice din județul Covasna fără a deține premise de conducere, iar unul dintre ei avea și o alcoolemie de 0,58 mg/L în aerul expirat.

Un bărbat de 34 de ani este cercetat de polițiștii din Sfântu Gheorghe după ce sâmbătă, în jurul orei 16:00, a provocat un accident la intersecția străzilor Stadionului și Spitalului.

Ajunși la fața locului, oamenii legii au constatat că bărbatul, care conducea din direcţia Vasile Goldiș către strada Berzei, nu a respectat indicatorul “Oprire”, a pătruns în intersecție fără să  acorde prioritate de trecere unui autoturism condus regulamentar de un tânăr în vârstă de 19 ani, pe care l-a tamponat. Din fericire accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.

„În urma verificărilor, s-a constatat faptul că bărbatul nu este deținător de permis de conducere. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, subinspector Radu Stroe.

Tot sâmbătă, în jurul orei 21:00, polițiștii Secției de Poliției Rurală Sfântu Gheorghe au oprit pentru control în localitatea Araci, un autoturism condus de către un bărbat în vârstă de 35 ani, despre care au aflat că nu deține permis de conducere, astfl că pe numele lui au întocmit dosar de cercetare pentru conducere fără permis.

Un alt bărbat în vârstă de 36 de ani s-a ales cu dosar penal după ce polițiștii din Baraolt l-au oprit în trafic duminică noapte, în jurul orei 02:30, și au constatat că acesta nu posedă permis de conducere eliberat; iar un bărbat de 52 de ani este cercetat de polițiștii din Întorsura Buzăului, după ce a fost prins duminică, în jurul orei 20:00, pe raza localității Sărămaș, conducând un moped care nu avea montată plăcuța cu numărul de înmatriculare/înregistrare.

„În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că bărbatul nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar mopedul în cauză nu este înmatriculat/înregistrat în vederea circulației pe drumurile publice din România. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de punerea în circulație sau conducere pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat/neînregistrat și conducere (…) fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna.

Tot cu dosar penal s-a ales și un tânăr de 30 de ani, pe care polițiștii din Târgu Secuiesc l-au prins în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 02:00, conducând un autoturism pe strada Purczell Janos din localitate, deși avea permisul de conducere suspendat. Acesta le-a prezentat polițiștilor o dovadă înlocuitoare a permisului, fără drept de conducere, emisă la data de 10.02.2020. În plus, la testarea cu aparatul etilotesc, oamenii legii au constatat că acesta avea o alcoolemie de 0,58 mg/L alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală unde i s-au recoltat două mostre biologice pentru determinarea alcoolemiei

NU vă urcați la volan dacă nu aveți permis!

Polițiștii atrag atenția asupra faptului că persoanele care conduc pe drumurile publice vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere și nu posedă un astfel de document sau le-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce ori nu au dreptul de a conduce autovehicule în România se expun unor riscuri majore.

Pe lângă consecințele de natură legală, aceste persoane pot pune în pericol viața și integritatea corporală atât a lor cât și a celorlalți participanți la trafic întrucât nu au sau și-au pierdut calitatea de conducător auto în urma săvârșirii unor fapte de natură contrevențională sau penală sau în urma unor afecțiuni care sunt incompatibile cu calitatea de conducător auto.

Totodată, persoanele care nu dețin permis de conducere nu au dobândit calitățile necesare și experiența corespunzătoare conducerii vehiculelor  pe drumurile publice, pe cale de consecință, riscul de a fi implicați în evenimente rutiere crește considerabil.

Conform prevederilor Codului Penal:

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

De asemenea, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Totodată, cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că nu posedă permis de conducere sau se află sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

În cazul în care dețineți informații despre săvârșirea unor astfel de infracțiuni, polițiștii vă recomandă să sesizați fapta la cea mai apropiată unitate de poliție sau prin apel la numărul pentru urgențe 112

           

Articolul precedentAccident cu 4 victime la Târgu Secuiesc. O tânără de 21 de ani, în stare gravă la spital
Articolul următorFOTO. 25 de pompieri voluntari, pregătire în comun cu ISU Covasna