Patru cazuri de hepatită A au fost confirmate, luna aceasta, la nivelul județului Covasna, însă autoritățile sanitare spun că situația este sub control și nu există motive de îngrijorare.
Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, numărul cazurilor de hepatită A a scăzut semnificativ în ultimii ani, de la peste 400 în 2014, la doar 7 în 2018.
„Noi nu avem focare. În această lună au fost confirmate 4 cazuri de hepatită virală A. În 2014 am avut mai multe cazuri, 437, iar din acel an au tot scăzut. În 2015 am avut 100 de cazuri, în 2016 doar 16 cazuri, în 2017 numărul a scăzut la 3 cazuri, iar anul trecut am avut 7, deci la noi nu se pune problema unei epidemii cu hepatita A momentan, deocamdată noi nu suntem în pericol. Cu toate astea, periodicitatea multianuală arată că la 5-6 ani se întâmplă un episod”, ne-a precizat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella.
Numărul pacienților diagnosticați cu hepatita A este în creștere în județul Brașov, în acest moment fiind confirmate 3 focare și peste 100 de cazuri, la pacienți cu vârste cuprinse între 1 și 18 ani.
Specialiștii atrag atenția că hepatita A, sau boala mâinilor murdare, este strâns asociată cu o igienă personală precară și salubritatea deficitară. Grupurile specifice de risc sunt copiii din comunități (creșe, gradinițe, școli) și adulții care trăiesc în medii insalubre sau cu sanitație precară, iar cele mai eficiente metode de prevenire sunt spălarea mâinilor cât mai des cu apă şi săpun și un stil de viață sănătos.
Virusul poate fi contractat direct de la o persoană infectată, dar și prin folosirea de obiecte contaminate (veselp, pahare, etc), apă sau alimente contaminate,WC-uri publice nedezinfectate corespunzător, sau înotul în bazine insuficient clorinate.