150 de copii cu deficienţe din județele Covasna și Brașov au beneficiat de sesiuni gratuite de terapie multisenzorială prin proiectul „Dr. Peștișor – terapeutul copiilor”. Sesiunile au îmbinat terapia asistată de animale, folosind pești Koi și carași aurii, meloterapia și unele elemente de hidroterapie.

Programul s-a desfășurat în vara și toamna anului trecut, la centrul de tratament din localitatea covăsneană Dalnic, în cadrul unui proiect dezvoltat de Centrul de Cercetări Subacvatice și finanțat de către o fundație din București cu un grant în valoare de 7000 de euro. Scopul proiectului a fost de a îmbunătăți dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare a copiilor care suferă de deficiențe precum autism, sindrom Down, deficiențe senzoriale și fizice sau dificultăți de învățare.

„Diagnosticele copiiilor cu care am lucrat sunt diverse și severe, iar prin activitățile pe care le-am organizat am observat cum le-a crescut treptat încrederea de sine, le-am încurajat procesul de comunicare verbală și nonverbală și i-am sprijinit să-și dezvolte capacitățile primare și secundare. Pentru noi, progresul se reflectă în creșterea autonomiei lor personale, ceea ce reprezintă argumentul principal să investim în continuare încredere și resurse în terapia multisenzorială”, a declarat managerul Departamentului de Terapii Speciale din cadrul Centrului de Cercetări Subacvatice de la Dalnic, terapeutul Szabó Jenő.

„Experiența a fost unică pentru copii! Apa caldă, muzica relaxantă care se auzea doar sub apă, cădițele spațioase, peștișorii multicolori care înotau între ele și veneau la mâna copiilor când vreun curajos le arunca hrană au fost cel mai inedit cadou de „ultim clopoțel”. Au intrat într-o lume de basm, în care toți suntem prieteni, avem nenumărate posibilități, suntem capabili de mult mai mult decât în viața de zi cu zi și învățăm să râdem și să ne bucurăm de orice mică reușită”, a povestit Iuliana Fazakas, profesor de psihopedagogie specială la Școala Gimnazială Specială din Sf. Gheorghe.

După succesul înregistrat în cadrul acestui proiect pilot, ședințele de terapie pentru copii vor reîncepe odată cu sosirea verii. De asemenea, la centrul din Dalnic se va deschide și un „colț al părinților”, unde aceștia vor învăța cum să se implice activ în terapia copiilor lor. Până atunci, Dr. Peștișor poate fi urmărit pe canalul său de YouTube, în serialul cu sfaturi dedicate părinților.

„Dr. Peștisor este un proiect inovator pentru România, cu o combinație inedită de terapii multisenzoriale. Este impresionantă evoluția și reacția copiilor în astfel de terapii și, pentru părinți, fiecare mic progres înregistrat de copil înseamnă enorm. O mare valoare a fost adaugată proiectului prin lansarea canalului de YouTube – Dr. Peștisor, cu ajutorul căruia noi toți putem „învăța la distanță” într-un mod amuzant despre stres, neuroplasticitate, rolul gândurilor, al subconștientului și despre alte concepte dificile, „traduse” pe înțelesul tuturor de reprezentanții grozavei echipe Dr. Peștisor”, a explicat directorul Fundației, Amalia Fodor.

Proiectul a câștigat în 2018 una dintre cele 6 finanțări de 32.000 lei oferite prin programul de finanțare „Susține un ONG!”. Prin concurs, angajații Fundației sunt încurajați să propună și să coordoneze, alături de un ONG partener, proiecte de filantropie în care cred. În cei 7 ani de la înființarea Fondului s-au finanțat 29 de proiecte, cu peste 60.000 de beneficiari. Proiectul „Dr. Peștisor” a reușit să atragă totodată mulți voluntari și, în plus, prin atragerea unor fonduri suplimentare, valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 74.000 de lei.

Centrul de Cercetări Subacvatice este o organizație nonprofit, înființată cu scopul de a aplica terapii eficiente pentru copii și adulți cu deficiențe, centrate pe incluziunea în societate a persoanelor cu posibilități reduse din zone rurale, familii dezavantajate sau minorități. Numărul participanților la aceste activități, de la înființare, a fost de peste 2000 de persoane.

Articolul precedentSepsi OSK, învinsă clar de Voluntari în prima etapă din acest an
Articolul următorAproape 800 de pacienţi la Urgenţele Spitalului Judeţean în ultima săptămână, dintre care 9 victime de accidente rutiere