Cu două săptămâni și jumătate înainte de deschiderea anului școlar, 20 de unități de învățământ din județul Covasna nu dispun de autorizație sanitară, iar în 56 din totalul celor 400 de clădiri administrate de unitățile de învățământ din județ nu au autorizații de securitate la incendiu emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Inspectorul școlar general Kiss Imre a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că situația nu este una alarmantă și că în unele situații, cum ar fi cazul Grădiniței cu Program Prelungit „Benedek Elek” din Sfântu Gheorghe, autorizația nu a fost emisă pentru simplul fapt că unitatea nu a construit o scară exterioară din metal, pentru ieșirea în caz de incendiu.

„Începem anul școlar în 309 unități de învățământ – grădinițe și școli. Sunt 56 de clădiri care funcționează fără a deține autorizație de securitate la incendiu. Restul clădirilor sunt autorizate sau nu necesită acest act administrativ conform legii. (…) Copiii nu sunt în pericol și nu au fost nici până acum”, a explicat inspectorul școlar general, Kiss Imre.

În ultimul an au fost autorizate la incendiu doar două unități de învățământ din județ

Potrivit acestuia, procesul este unul complex, de lungă durată, și care necesită investiții mai mari, însă situația la nivelul județului Covasna este mai bună față de cea din alte județe din țară.

„Este un proces mai lung, e nevoie de investiții mai mari, trebuie construite scări de incendiu exterioare, în unele situații trebuie făcute chiar modificări de structură, deci nu se pot realiza de la o zi la alta (…) Aproape peste tot este în derulare această procedură de autorizare, (…) și nu ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru că au mai fost situații în care lipsea doar dosarul sau era în curs de soluționare un dosar pentru evacuare. Sunt avize acordate, ceea ce înseamnă că deja s-a depus o documentație, urmează să se facă anumite lucrări iar după finalizarea lor se poate întocmi dosarul de autorizare”, a mai explicat inspectorul școlar general.

Școli și grădinițe fără apă potabilă și cu WC-ul în curte, neautorizate sanitar de DSP

Kiss Imre spune că în ceea ce privește autorizațiile sanitare, în unele situații acestea au fost retrase de Direcția de Sănătate Publică după ce s-a constatat că deși sunt racordate la rețeaua de apă, aceasta nu este potabilă, iar în altele, nu a fost emisă autorizația întrucât unitățile de învățământ dispuneau de grupuri sanitare exterioare.

„Toate școlile au autorizații sanitare de funcționare până la un control, sau până când se întâmplă ceva și această autorizație se retrage. Au fost școli care erau în regulă, dar la un moment dat și-au pierdut această autorizație. De exemplu, grădinița și școala din Vârghiș au avut până în septembrie când s-a făcut proba la apa centralizată și s-a constatat că nu corespunde, astfel că autorizația a fost retrasă în tot satul. Momentan se lucrează la montarea unui filtru de apă. Micloșoara nu a avut niciodată, însă e vorba de câteva săptămâni până când va fi finalizată montarea unui filtru de apă, într-o clădire veche au amenajat un grup sanitar pentru că nu au avut, nu aveau nici apă, au forat un puț, apa avea ceva probleme dar cu un filtru problema se va rezolva”, a mai explicat Kiss Imre.

Potrivit acestuia, situația este similară și în localitățile Micfalău și Racoșul de Sus unde din cauza infiltrațiilor, apa nu mai este potabilă, însă a menționat că problemele vor fi soluționate prin instalarea unor filtre, iar copiii și profesorii vor consuma apă din dozatoare până la rezolvarea problemei, iar acolo unde nu există grupuri sanitare corespunzătoare vor fi alocate fonduri de la stat pentru amenajarea acestora.

 

Articolul precedentElevii de a VII-a nu vor avea manuale pe bănci în prima zi de școală
Articolul următorPeste 340 de candidaţi la prima probă a sesiunii de toamnă de la Bacalaureat