11 șoferi din județul Covasna au rămas fără permis de conducere în cursul anului trecut după ce s-a constatat că au afecțiuni medicale „incompatibile cu calitatea de conducător auto”, transmit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna.

Potrivit acestora, în 2019 unui singur șofer i-a fost restituit permisul de conducere, în baza unui certificat medico-legal care atesta faptul că afecțiunile medicale care au dus la declararea acestuia inapt pentru conducerea autovehiculelor pe drumurile publice au încetat.

Până la data de 1 ianuarie 2019, medicul de familie era cel care informa Poliția Rutieră atunci când o persoană aflată în evidența sa era declarată inaptă medical sau psihologic. De altfel, doar acesta putea solicita pentru persoana în cauză, deținătoare a unui permis de conducere, examenul de specialitate necesar.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 345/2018, de la 6 ianuarie 2019, art. 22 din Codul Rutier a fost modificat și completat astfel încat orice medic care are în evidență o persoană deținătoare a unui permis auto, care poate fi inaptă medical sau psihologic, poate solicita examenul de specialitate necesar.

Unitatea medicală care realizează acest examen este obligată să comunice rezultatul examinării către Poliția Rutieră pe a cărei rază îsi desfașoară activitatea.

Articolul precedentProiect: Vaccinarea, obligatorie din februarie
Articolul următorUn milion de turiști/an în județul Covasna, obiectivul Consiliului Județean pentru următorii 10 ani